CO NAS WYRÓŻNIA?

Tutaj przeczytacie Państwo o tym, czego nie znajdziecie w innych przedszkolach.

Rozdział ten rozpoczyna wiersz, który został napisany specjalnie o naszym przedszkolu. Autor wiersza jest od wielu lat związany bezpośrednio z naszym przedszkolem:

UWAGA! Uwaga! Oto przedstawiamy

Przedszkole, do którego chętnie uczęszczamy.

Pierwsze przedszkolaki wchodzą o poranku,

dojazd mamy dobry, blisko do przystanku.

Kiedy się zbierzemy w kolorowej salce,

wnoszą nam posiłki. Pycha! Lizać palce!!!

Potem na zabawy czas jest przeznaczony.

Mogą być na dworze (plac jest ogrodzony),

albo na dywanie cichutko siadamy,

Pani czyta bajki, a my jej słuchamy.

Jeździmy do lasu, w teatrze bywamy.

Często swoje sztuki sami wystawiamy!

A gdy ktoś problemy ma w czasie rozmowy,

ćwiczy z logopedą – to spec od wymowy.

Piosenki śpiewamy na lekcjach muzyki,

a tańców nas uczy pani od rytmiki.

Jak widzicie mamy atrakcji bez liku.

Do tego dochodzi pływanie w brodziku!

I wszystkie zajęcia aż wymienić trudno,

Bowiem jeszcze nigdy nie było nam nudno!

Jeden mamy problem i wszyscy go znają –

Rodzice za wcześnie nas zabierają!!!

A gdy zapytacie: Kto pisał tekst taki?

Zgodnie odpowiemy – To my przedszkolaki!!!

Jeżeli rodzice myślicie oboje,

Gdzie macie posłać małe dzieci swoje?

DWUDZIESTE DZIEWIĄTE szczerze polecamy,

bo my na przedszkolach akurat się znamy.

autor: Andrzej Maliszewski

(prawa autorskie zastrzeżone)

W naszym przedszkolu oferujemy dzieciom różnorodne zajęcia i zabawy, ale tym, co szczególnie nas wyróżnia spośród innych białostockich przedszkoli są nasze tradycje i zwyczaje, które pielęgnujemy od dobrych kilku lat.

Ważnym wydarzeniem w naszym przedszkolu są urodziny dzieci. W tym uroczystym dniu każde dziecko, oprócz życzeń, otrzymuje drobny upominek od przedszkola, który wręcza pani dyrektor.

Od kilku lat – zazwyczaj w kwietniu- organizujemy na terenie naszej placówki międzyprzedszkolny konkurs plastyczny „W krainie Fantazji”. W ciągu roku szkolnego przeprowadzamy też konkursy wewnątrzprzedszkolne - dzieci mogą przygotować prace plastyczne z pomocą rodziców. Takie konkursy łączymy zazwyczaj z różnymi uroczystościami lub przedszkolnymi imprezami, takimi jak „Mikołajki” czy „Powitanie wiosny”. Zwycięzcy konkursów otrzymują od nas nagrody.

W szczególny sposób obchodzimy też tzw. Dni Rodziny, a więc, Dzień Matki, Dzień Ojca i Dzień Dziecka. Organizujemy z tej okazji festyn rodzinny oraz turniej sportowy „Rodzinne potyczki sportowe”.

Z okazji Dnia Dziecka kadra przedszkola wystawia dzieciom przedstawienie teatralne. Korzystamy również z zaproszenia Zespołu Szkół Mechanicznych w Białymstoku, które przygotowuje przedszkolakom różne zabawy i rozrywki.

Najważniejsze wydarzenia z życia przedszkola, ciekawe informacje i artykuły zamieszczamy w naszej przedszkolnej gazetce pod tytułem: „Fantazyjka”.

Tradycyjnie, na zakończenie roku przedszkolnego najbardziej zasłużonym rodzicom, czy też sponsorom nadajemy tytuł ,,Przyjaciel Przedszkola". Podczas uroczystości ,,Żegnaj Przedszkole", w obecności zgromadzonych dzieci, rodziców, personelu przedszkola i zaproszonych gości wręczamy nowo mianowanemu ,,Przyjacielowi Przedszkola" pamiątkowy dyplom i bukiet kwiatów. Nazwiska naszych ,,Przyjaciół" zapisujemy na specjalną listę, którą eksponujemy w holu głównym przedszkola. Zdjęcia z uroczystości zamieszczamy w kronie przedszkolnej i na stronie internetowej.