Rada Rodziców

Na jednym z zebrań Rady Rodziców, sympatyczna Pani Agata, mama jednego z dzieci z oddziału II, nasunęła ciekawy pomysł stworzenia prostej i bardzo przydatnej pomocy edukacyjnej, jaką są woreczki sensoryczne. Rada Rodziców postanowiła wesprzeć przedszkole i wyposażyć placówkę w pomoce dydaktyczne. Niezwykle zdolna i posiadająca zarówno doświadczenie w szyciu różnych akcesoriów dla dzieci, jak i niewątpliwy talent młoda mama zaprosiła nas do swojej pracowni. A oto co powstało dzięki dobrym pomysłom, chęciom i zaangażowaniu, zobaczcie Państwo sami.

20181110_133325_HDR
20181110_133213_HDR

Plan główny jaki miałyśmy przed sobą, to stworzenie woreczków sensorycznych dla wszystkich podopiecznych przedszkola Fantazja. Wielokolorowe tkaniny, tasiemki, sznurki, cekiny… Przednia zabawa i ciężka praca uwieńczone zostały dużą satysfakcją. Każdy
z woreczków jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Do wypełnienia użyłyśmy wielorakich produktów, między innymi były to; makarony, kasze, ryż, ziarna kawy, ozdobne koraliki, malutkie guziczki, szyszki, żołędzie, cieciorka. Powstało około 170 woreczków sensorycznych dla naszych dzieci 🙂

Dlaczego woreczki sensoryczne? Są one wielofunkcyjną zabawką pobudzającą wszystkie zmysły naszych dzieci. Wspierają rozwój integracji sensorycznej, która polega na organizacji wrażeń zmysłowych napływających przez receptory. Kiedy mózg otrzymuje informację (wzrok, słuch, dotyk, równowaga), musi dokonać rozpoznania, posegregowania i interpretacji. Następnie tworzy reakcję odpowiednią do sytuacji. Wspomagając rozwój dziecka poprzez integrację wrażeń sensorycznych, ułatwiamy mu lepsze zrozumienie otaczającego je świata, jak i bezpieczniejsze, zdecydowanie łatwiejsze w nim funkcjonowanie. Dodatkowym aspektem jest łatwość wykonania ich w warunkach domowych. Może warto wspólnie z małym pomocnikiem stworzyć je w domu?

46488288_2172596489667950_1261268351070502912_o

Przykładowa zabawa z woreczkami sensorycznymi: slalom
Na podłodze rozkładamy woreczki w nieregularnych, jednak dość bliskich odstępach. Zadaniem dziecka jest przejść gołymi stopami po każdym z woreczków. Dzięki temu uczestnicy gry ćwiczą koordynację wzrokowo-ruchową, a także balans i równowagę ciała. Dodatkowo wzmacniana jest koncentracja uwagi. To świetna zabawa na brzydką pogodę i wspólne spędzanie czasu.

Z przyjemności tworzenia dla naszych dzieciaków powstały również naturalne ozdoby choinkowe. Szyszki dopełniłyśmy zawieszkami. Te znalazły miejsce na choinkach zdobiących przedszkolne sale. Dla uciechy i aktywności manualnej przedszkolaków. Zachęcamy wszystkich rodziców do współuczestnictwa w kolejnych ciekawych projektach. Liczymy na Państwa pomysłowość i chęć współuczestnictwa 🙂
Podziękowania dla: Agaty Stawowy i Andżeliki Wolskiej za owocną współpracę.

Joanna Bielawska

48422925_2189656951295237_125979912006795264_n